Welk koekje kun je zonder gene in je koffie dopen? Cantuccini! Sterker nog, hij knapt er enorm van op. Hij knapt ook enorm op van dopen in de Vin Santo, maar bewaar dat dan voor na een etentje. Niet om 11.00 u 's ochtends.
De koekjes zijn aan de harde kant, omdat ze twee keer worden gebakken. Gelukkig gevolg is dat ze niet heel snel uit elkaar vallen als je ze in de koffie dompelt. Wanneer je ze zelf maakt, zijn ze niet meteen keihard, eerder een beetje chewy en ook heel lekker zonder koffie.
Van onderstaand recept kun je ongeveer 30 koekjes maken, maar omdat ik 30 dezelfde koekjes een beetje saai vind, heb ik het deeg in drieën gedeeld en door het ene deel pijnboompitjes gekneed, door het andere grove stukken chocola en door het laatste deel hazelnoot, maar dat was eigenlijk alleen omdat ik geen pistachenootjes had.
Je maakt het zo:
60 gram zachte boter
250 gr witte basterdsuiker
2 eieren
1 theelepel citroenrasp
400 gram bloem
1,5 tl bakpoeder
2 eetlepels pijnboompitten
50 gr pure chocola in grove stukken gehakt
4 eetlepels hazelnoten
beetje zout
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe boter en suiker in een kom en roer luchtig met een mixer. Klop de eieren en citrusrasp erdoor. Vervang je gardes door deeghaken. Meng bloem, bakpoeder en een snufje zout door het beslag en kneed stevig en kort door.
Verdeel het deeg in drieën en verdeel pijnboompitten, chocola en hazelnoten elk door één deel. Bij het hazelnootdeeg heb ik het deeg tot een worstje uitgerold, de hazelnoten in het midden naast elkaar gelegd en toen het deeg dichtgevouwen en omgedraaid op de bakplaat gelegd.
Vorm van het deeg drie lange worsten van ca 5 cm breed en 3 cm hoog. Leg ze op een bakplaat, bekleed met bakpapier, met flink wat tussenruimte. Ze zakken nog wat uit tijdens het bakken.
Bak ongeveer 20 minuten tot de deegrollen goudgeel zijn en droog aanvoelen. Haal uit de oven en leg op een snijplank. Snijd de rollen met een scherp mes in plakjes van ca 2 cm dik.
Leg de plakjes op de zijkant terug op de bakplaat. Doe voorzichtig, de cantuccini zijn nog erg breekbaar. Bak de koekjes nog een minuut of vijf, zodat ze verder uitdrogen. Ze zijn klaar wanneer ze bij de randen donkerder gekleurd zijn. Laat de cantuccini afkoelen op een rek. Ze worden steviger bij het afkoelen.
Je kunt ze een paar weken bewaren in een goed afgesloten koektrommel, maar waarom zou je?
Reacties
Een reactie posten