Soffritto - Italiaanse drie-eenheid

Je moet eens proberen verse groentensoep te maken wanneer je op vakantie bent in Zwitserland. In een makkelijke bui, het is tenslotte vakantie, ging ik op zoek naar een zakje gesneden soepgroenten. Niet te vinden. Mijn bui was niet zo makkelijk dat ik kant-en-klare soep kocht, dus dan maar zelf snijden. Ook goed te doen. Het zette me wel aan het denken over soepgroenten. Kennelijk is dat een Nederlands fenomeen. Een fenomeen dat in veel van de te koken gevallen niet in de soep gaat, maar in de pastasaus. De horror!

Ik ben ruimdenkend en flexibel en hou me ver van fanatisme of extremisme, maar over een ding ben ik niet te vermurwen: pastasaus maak je zonder soepgroenten. Sterker nog, er gaan in de basis van een pastasaus slechts drie groenten: ui, wortel, bleekselderij (en knoflook). Geen brokken paprika of champignons, bloemkool of peterselie.

De basis van de Toscaanse keuken is zo ongeveer gebaseerd op ui, wortel en bleekselderij. Het mengsel heeft zelfs een eigen naam: soffritto en in Italiaanse supermarkten kun je pakketjes kopen met een ui, een wortel en twee stengels bleekselderij. Soms ook met een blaadje laurier erbij. Niet voorgesneden, dat dan weer niet. Stiekem toch een beetje Nederlands soepgroenten gevoel. Ik gebruik het voor ragĂș alla bolognese en maak er lasagne van.




Je maakt het zo:


Lasagne alle Bolognese voor ruim 4 personen

3 el olijfolie
1 wortel, geschild en fijngehakt
1 ui, geschild en fijngesneden
2 stengels bleekselderij, fijngesneden
300 gr rundergehakt
2 blikken tomatenblokjes
Basilicum/oregano/rozemarijn (gedroogd)
Klein beetje roomboter

1 pak verse lasagnebladen

1 portie bechamelsaus:
50 gram boter
50 gram bloem
500 ml melk
Verse nootmuskaat
Zout en peper

65 gr geraspte kaas

Pan met dikke bodem en deksel, hapjespan oid

En nu aan de slag!!

Verhit de olijfolie in de hapjespan, doe er de wortel, ui en bleekselderij in en fruit ze op een laag vuur. Deksel op de pan, af en toe roeren en in ca 10 minuten zacht laten worden.
Voeg het gehakt toe, bak het aan, maar niet door en door gaar. Dan blijft het lekker sappig. Er mogen dus nog wel wat roze stukjes tussen zitten. Geen zorgen, wordt vanzelf gaar.
Breng op smaak met zout. Voeg de tomatenblokjes toe. Flinke hoeveelheid basilicum en oregano en een kleiner beetje rozemarijn toevoegen. Even doorroeren. Laat de saus nu pruttelen op een laag vuur. Voor een wat heftigere saus, kun je er nog een glas rode wijn doorroeren. Ook erg lekker. Na het pruttelen goed proeven en zonodig flink op smaak brengen met zout en peper. (peper niet voor het pruttelen toevoegen, proef je niks meer van). Minstens 30 minuten laten pruttelen. Langer is aan te raden.

Maak nu de bechamelsaus.
Smelt de boter in een ruime steelpan (je moet flink roeren) op een niet te hoog vuur. Als de boter gesmolten is, voeg je in een keer de bloem toe. Nu roeren en een beetje gaar laten worden. Giet alle melk erbij en breng al roerend aan de kook. Kijk uit: de bodem koekt snel aan en als je dat te laat losroert krijg je verbrande klonten, brrrr!
Voeg zout naar smaak toe, zet het vuur laag en laat de saus afgedekt pruttelen. Roer af en toe. Je zult merken dat de saus steeds dikker wordt. De saus mag niet meer naar bloem smaken. Haal de pan van het vuur, proef, voeg zonodig meer zout toe en breng de saus op smaak met versgeraspte nootmuskaat.

Verhit de oven voor op 200 graden

De assemblage: Vet een ovenschaal in met boter. Schep een klein beetje saus in de schaal (anders blijft je lasagne op de bodem plakken). En nu maar stapelen: laagje lasagnebladen, vleessaus, beetje bechamel. Herhalen tot alles op is, maar eindig met een goeie laag bechamel en bestrooi deze met de geraspte kaas.

Zet de lasagne in de voorverwarmde oven en bak 30 minuten

Gloeiend heet eten! Buon appetito!!

Reacties