Zaterdag broodjesdag - Guacemole & gegrilde kip



Niks zo modegevoelig als eten. In mijn tijd, toen ik mijn eerste grotemensen feestjes ging geven, was het bijzonder hip om zelf guacemole te maken voor bij de nacho's. De rode dozen van Casa Fiesta waren een exotische nieuwkomer in de supermarkt en gelukkig was er nog geen pot kant en klare guacemole te vinden. Het kopen van goede avocado's was al bijna net zo avontuurlijk, want moeilijk te vinden en probeer dan ook maar eens op tijd je avocado rijp te hebben. Ik heb toch best vaak guacemole met harde blokjes avocado opgeschept. Toch niet zo lekker.

Ook keukenapparatuur is aan mode onderhevig, wat eigenlijk niet? Mijn eerste, tweedehands, keukenmachine, was een oerdegelijk apparaat. Om de een of andere reden zaten er rode beschermhoesjes om de messen van de hakmolen. Het omschuiven van die hoesjes om de vlijmscherpe messen moest behoorlijk precies gebeuren, met het risico op een flinke snijwond. Totaal z'n doel voorbijgeschoten, dus, die hoesjes. Toch zaten die hoesjes om de messen toen mijn lieve schoonmoeder op een feestje de guacemole ging maken. Moest allemaal op het laatste moment, want risico op verkleuren was toen nog enorm en je moest vooral de pit na het hakken en prakken in de guacemole stoppen. Na een hoop herrie in de keuken van de keukenmachine, komt mijn schoonmoeder vragen wat die rare rode stukjes zouden kunnen zijn, ze heeft er nog geen tomaat ingedaan... tuurlijk... hoesjes meegehakt.

Je maakt het zo, voor 1 bak.

1 rijpe avocado
1 teentje knoflook
1 flinke tomaat
1 rode ui
tabasco
zout/peper

Snijd de avocado doormidden, rondom de pit en draai de helften tegengesteld aan elkaar los. Wip de pit eruit, schep met een lepel het vruchtvlees eruit en doe in een ruime kom. Prak tot een grove puree.

Snijd de tomaat doormidden, knijp de zaadjes er zoveel mogelijk uit en snijd hem in kleine stukjes.
Pel de ui en snipper in kleine stukjes.

Knijp een teentje knoflook boven de avocado, voeg tomaat en ui beetje bij beetje toe en roer om. Blijf vooral proeven. De avocado moet de tomaat en ui opnemen. Je wilt geen tomaat/uiensalade met avocadodressing. Beetje tabasco, zout en peper erbij, weer proeven. Net zolang tot ie helemaal naar je zin is.

Zak nacho's opentrekken en dippen maar. 

Wij deden het eens anders en aten het op onze zaterdagse broodjesdag: 2 boterhammen roosteren, kipfilet in repen snijden, grillen, peper en zout erop.
Boterhammen beleggen met blaadje sla, schep guacemole, plakje tomaat, paar stukjes kip, andere boterham er bovenop. In kwarten snijden en dan lekker opeten.

Eet smakelijk!


Reacties