Lemon Meringue pie




Op mijn lijstje van favoriete zoetigheden staat lemon meringue pie op nr 2, na new york cheesecake. Ik heb heerlijke exemplaren geproefd, maar er eigenlijk maar een keer een gemaakt, lang geleden. Taart moet je maken als er een goede aanleiding voor is, anders eet je hem maar in je eentje op. Dat houdt me nogal eens tegen. En als er dan is aanleiding voor is, heb ik vaak geen tijd/zin om taart te bakken. Gisteren stonden de sterren goed! Er was aanleiding; jarige zoon. Ik had de tijd en ik had een recept dat lekker snel is. Instant geluk! Dit is de perfecte combi van knapperige, zoete bodem, friszure vulling en romig eiwit. En hij is zo heerlijk makkelijk te maken, de lemon curd komt namelijk uit een potje. Dat scheelt een hoop tijd en het eindresultaat is er niet minder om, als je tenminste lekkere curd koopt.

Je maakt het zo: voor een portie verjaardagsvisite

voor het deeg:

225 gr bloem
160 gr roomboter
80 gr witte basterdsuiker
een half losgeklopt ei
snufje zout

voor de meringue:
3 eiwitten
100 gr witte basterdsuiker

voor de curd:
1 pot lemon curd van Chivers

verder nodig: 1 taartvorm, liefst van ijzer

Maak het deeg, snijd eerst de boter door het meel en de suiker. Voeg snuf zout en een half losgeklopt ei toe. Kneed daarna snel door elkaar tot een bal deeg. Doe het zo snel mogelijk. Van warmte wordt dit deeg taai. Doe een vel bakpapier in de taartvorm. Ik gebruik een zwarte, metalen vorm met losse bodem. Metaal geleidt de warmte goed en zorgt voor een knapperige bodem van je taart en door de losse bodem van de vorm kun je de taart heel makkelijk in een keer uit de vorm krijgen. Ik gebruik een vorm met een doorsnede van 28 cm, maar je kunt ook prima een kleinere vorm gebruiken, je bodem en laag lemon curd wordt dan iets dikker. Ook heerlijk!

Verdeel het deeg over de vorm door steeds een flinke klont uit te spreiden in de vorm. Maak het bij de rand lekker hoog, het zal nog wat inzakken bij het bakken. Het deeg laat zich niet makkelijk uitrollen. Als je dit wilt doen, doe het dan tussen twee vellen bakpapier, dat plakt het minste.

Zet de vorm met deeg een half uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180˚C. Haal de vorm uit de koelkast, prik de bodem in met een vork en bak de bodem ca 15/20 minuten in de oven tot ie goudbruin is. Laat afkoelen buiten de oven. Verlaag de temperatuur van de oven naar 150˚C.

Maak dan de meringue door drie eiwitten in een mixer los te kloppen. Als het eiwit niet meer doorzichtig is, beetje bij beetje de suiker toevoegen. Blijf mixen tot het eiwit in volume verveelvoudigd is en heel stevig is.

Verdeel de hele pot lemon curd over de afgekoelde bodem, verspreid dan de geklopte eiwitten over de lemon curd. Doe de taart weer in de oven en bak 40/45 minuten tot de meringue licht gekleurd is en droog aanvoelt. Laat goed afkoelen voor je hem aansnijdt. 

Reacties