Risotto met pancetta en zoete ui

Een huishouden is net een bedrijf. Je hebt mankracht nodig, iedereen heeft z'n eigen werkzaamheden die zo efficiënt mogelijk worden uitgevoerd. Voorraden moeten zijn geregeld om de productie op gang te houden. Om vooral weinig tijd kwijt te zijn aan elke dag bedenken wat we die week gaan eten, bedenk ik dat van tevoren. Dan kost het ook wel tijd, maar dan zit ik lekker op de bank, met flink veel kookboeken om me heen en een boodschappenlijstje en een lijstje waarop komt te staan wat we die week gaan eten en in welk boek het recept te vinden is. Je zou kunnen denken dat het suf is om zo lang van tevoren te bedenken wat je eet, in de praktijk blijkt dat ik tegen die tijd allang weer vergeten ben, wat we ook al weer zouden gaan eten en de recepten die ik uitkies zijn gewoon goed. Ja, echt. En als het toch niet lekker uitkomt om te koken, hebben we altijd nog pizza of patat als uitwijkmogelijkheid. Die komen eigenlijk nooit als vast onderdeel op het weekmenu. De afgelopen week stond dit op het weekmenu: risotto met pancetta en zoete ui. Paste perfect bij het wat herfstige weer.



Je maakt het zo, van:
2 zoete uien
4 el olijfolie
150 gram pancetta
300 gram risotto
150 ml droge witte wijn
750 ml bouillon
20 gram boter
100 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt
1 zak rucola

Snipper de uien. Verhit 2 el olie in een pan en fruit de ui 5 minuten. Houd vier plakjes pancetta apart en snijd de rest in stukjes. voeg de stukjes toe aan de gefruite ui en bak 2 min. mee. Zet het vuur laag en voeg de risotto toe aan de ui. Roer om tot de rijstkorrels glanzen. Schenk de wijn erbij en roer tot het vocht is opgenomen. Voeg nu beetje bij beetje bouillon toe, roer tot het vocht is opgenomen en voeg dan de volgende scheut toe. Dit duurt ca 20 minuten. De risotto moet smeuiig blijven.
Bak ondertussen in een koekenpan zonder boter of olie de vier plakjes pancetta knapperig. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Voeg de boter toe aan de risotto en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de risotto over vier borden, beetje kaas erover, plakje pancetta erop draperen. Toefje rucola erbovenop. Voor de nodige groenten heb ik nog wat courgette goudbruin gebakken met wat peper en zout. Het was lekker!


Reacties