Vanwege allerlei redenen heb ik geen kruidentuin met verse kruiden in mijn tuin. De voornaamste reden is een konijntje dat los rond mag huppelen in deze tuin. Bijkomend gevolg is dat er nogal wat planten worden opgegeten. Van behoorlijk wat planten vind ik dat niet zo erg, die zijn groot genoeg om wat schade te kunnen hebben, maar met kruiden is het een ander verhaal. Die zijn binnen mum van tijd op. Dat zou je kunnen zien als een soort interne smaakmaker, maar dit konijn wordt niet opgegeten. Nogal nutteloos dus.
Daarom heb ik geen kruiden in de tuin en daarom koop ik regelmatig potjes met kruiden voor in de vensterbank, vooral basilicum en ik koop zelfs van die kleine plastic bakjes. Dit zijn dan vooral kruiden die ik niet in grote hoeveelheden gebruik. Tijm is een kruid waar bij mij altijd behoorlijk wat van overblijft. Nu ben ik niet van net na de oorlog, maar weggooien van etenswaren gebeurt alleen in het uiterste geval. Wat dus te doen met die takjes tijm (en alle andere kruiden) die overblijven? Drogen! Niet invriezen. Niet in ijsblokhoudertjes doen en dan invriezen. Ook niet in zakjes. Bij het ontdooien blijft het snotterig en is de originele vorm nauwelijks terug te vinden. Gewoon drogen.
Het drogen van kruiden is heel eenvoudig. Zet het bakje met kruiden op een droge plaats, liefst heel vlak boven of op de radiator. Wanneer je kruiden met grote blaadjes droogt, als basilicum of salie, leg ze dan zoveel mogelijk van elkaar af op een stukje keukenrol en leg het dan op een radiator.
Na een dag of drie zijn je kruiden helemaal droog en kun je het van de takjes rissen, verkruimelen en in een potje doen. Deze zelfgedroogde kruiden zijn heel veel geuriger en smakelijker dan de kruiden uit een potje en je bent milieugezien ook nog eens heel goed bezig.
Daarom heb ik geen kruiden in de tuin en daarom koop ik regelmatig potjes met kruiden voor in de vensterbank, vooral basilicum en ik koop zelfs van die kleine plastic bakjes. Dit zijn dan vooral kruiden die ik niet in grote hoeveelheden gebruik. Tijm is een kruid waar bij mij altijd behoorlijk wat van overblijft. Nu ben ik niet van net na de oorlog, maar weggooien van etenswaren gebeurt alleen in het uiterste geval. Wat dus te doen met die takjes tijm (en alle andere kruiden) die overblijven? Drogen! Niet invriezen. Niet in ijsblokhoudertjes doen en dan invriezen. Ook niet in zakjes. Bij het ontdooien blijft het snotterig en is de originele vorm nauwelijks terug te vinden. Gewoon drogen.
Het drogen van kruiden is heel eenvoudig. Zet het bakje met kruiden op een droge plaats, liefst heel vlak boven of op de radiator. Wanneer je kruiden met grote blaadjes droogt, als basilicum of salie, leg ze dan zoveel mogelijk van elkaar af op een stukje keukenrol en leg het dan op een radiator.
Na een dag of drie zijn je kruiden helemaal droog en kun je het van de takjes rissen, verkruimelen en in een potje doen. Deze zelfgedroogde kruiden zijn heel veel geuriger en smakelijker dan de kruiden uit een potje en je bent milieugezien ook nog eens heel goed bezig.
Reacties
Een reactie posten