Koel eten voor een warme dag - gazpacho

Wonderlijk hoe het warme weer bij mij er onmiddellijk voor zorgt dat ik geen zin meer heb in warm eten. Sowieso krijg ik dan visioenen van lange, warme zomeravonden met koele glazen witte wijn en dan heb ik ook meteen geen zin meer om uitgebreid te koken.
Voor gisterenavond stond doperwtjessoep op de planning, maar ik moest er niet aan denken om boven een dampende pan bouillon een soepje te trekken, laat staan om dat dan ook nog op te eten. Maar er moet toch gegeten worden hè?

Een snelle blik in de voorraadkast en groentenvoorraad bracht me tot gazpacho. Zo mogelijk de meest simpele soep om te maken, een kwestie van pureren, veel meer is het niet. Precies wat ik op dat moment nog kon opbrengen: een heerlijk koud zomers soepje om op de heetste dag (tot nu toe) van het jaar te eten.

Wanneer je het maakt, zorg er dan voor dat je goed rijpe tomaten gebruikt, het maakt het verschil tussen een 'zozo-gazpacho' en een 'mmm-dat-is-lekker-zeg-gazpacho'. Je kunt het 's middags of meteen als je thuiskomt uit je werk maken, in de koelkast zetten om af te koelen, even lekker gaan zitten met dat glas witte wijn en op het moment dat het je uitkomt trek je een heerlijk soepje uit je koelkast. Serveer het in een glas, voor optimaal eetgemak. Eet het met geroosterd brood, wat kaas en/of lekkere ham. En nog één glas wijn. Heerlijk.



Je maakt het zo voor twee personen:

1 sjalotje, grof gesneden
1/2 rode paprika, in stukken
1/2 komkommer, geschild, in stukken
500 g rijpe trostomaten, in stukken
1 witte boterham, zonder korstjes, geweekt in beetje water
1 teen knoflook
sherryazijn - hele lekkere!
olijfolie - hele goeie!

Doe de sjalot, paprika, komkommer, tomaat en knoflook in de keukenmachine of de beker van je staafmixer
Knijp de boterham uit en voeg toe aan de groenten. Pureer het geheel tot een gladde massa.
Voeg 1 eetlepel azijn en 2 eetlepels olie toe aan de soep. Juist omdat de ingredienten zo eenvoudig zijn is het belangrijk om goeie olie en azijn te gebruiken! Proef en maak verder op smaak met zout en versgemalen peper en zo nodig extra azijn en olijfolie. Omdat je de gazpacho koud eet, kun je hem wat extra op smaak brengen. Kou doet de smaak altijd wat afnemen, vandaar.
Laat de gazpacho in de koelkast ijskoud worden.

Je kunt het brood ook weglaten. De gazpacho wordt dan wat minder dik en romig, maar is nog steeds heerlijk en wat frisser.

Reacties