Koken. Het is toch elke keer weer zo'n gedoe. Eerst bedenken wat je nu weer moet maken. Geen inspiratie hebben en toch maar weer terugvallen op je bekende repertoire dat ongeveer voor twee weken recepten beslaat. Moe thuiskomen en dan snel, snel het eten op tafel zien te krijgen, want binnen een klein uurtje moet de halve familie weer op pad om te gaan sporten. En wat zeggen je bloedjes van kinderen dan, na al je harde werk, tijd en moeite: "ik vind het niet zo lekker, mam/pap". Ik weet niet hoe het dan met jullie gaat, maar bij mij komt dan de stoom enorm uit mijn oren!
Ik ben dan ook altijd heel gelukkig als ik weer een recept tegenkom dat zonder moeite, nee wat zeg ik, met smaak en instemmende geluiden door mijn kinderen wordt opgegeten. Dit is er zo eentje:
Je maakt het zo voor 4 personen:
400 gr diepvries doperwtjes (geen potje!!)
1 rode ui
1 halve komkommer
75 gram feta
mayonaise
peper, zout
Het succes van dit soort simpele gerechten is de keuze voor de lekkerste ingrediënten die je kunt vinden. Hier is het belangrijk om diepvries doperwtjes te gebruiken. Erwtjes uit een potje zijn al te gaar. Koop goede feta, dus niet van die gummie blokjes uit een potje, maar lekker korrelige feta, die goed te verkruimelen is. Ook belangrijk is het om de erwtjes niet te lang te koken. Als je ze net gaarkookt (al dente) zijn ze nog heldergroen, niet rimpelig en nog een beetje knapperig. De erwtjes smaken dan lekker zoetig.
De rode ui is minder scherp dan de gewone witte ui. Hopelijk weer een drempel minder voor je kind.
Je eet dit gerecht een beetje lauwwarm. Het koelt vanzelf een beetje af tijdens het bereiden.
Kook de doperwtjes in een laagje water net gaar. Giet af en doe in een dekschaal. Snijd de ui doormidden en dan in lange reepjes. Doe bij de doperwtjes. Snijd de komkommer in de lengte doormidden, dan nog eens en snijd de zaadjes weg. Snijd dan in kleine blokjes en doe deze ook bij de doperwtjes. Schep ongeveer twee eetlepels mayonaise door de doperwtjes. Vooral niet teveel, het moet de erwtjes een beetje smeuïg maken, niet onderdompelen. Maak op smaak met peper en zout en schep om. Proef de feta eerst even om te bepalen hoeveel zout je toevoegt. Sommige feta kan behoorlijk zout zijn. Verkruimel de feta boven de doperwtjes en hussel voorzichtig om.
Wij eten dit vaak bij gebakken aardappeltjes en een kippenpootje. Eigenlijk is dit mijn ultieme noodoplossing recept, omdat ik altijd wel doperwtjes in de vriezer heb en een komkommer in de groentenmand. Ook een uitje heb ik altijd wel, maar met een bosuitje is het ook erg lekker en zonder feta is het ook prima te eten.
Ik hoop dat jullie en jullie kinderen ervan genieten!
Heerlijk
BeantwoordenVerwijderenlijkt me lekker, ik ga het proberen,
BeantwoordenVerwijderenben net zo,n typ wat moet ik nu weer eten.
groetjes van Marion