Romige flan van courgette

Een regelmatig terugkerende groente bij mij in de keuken is courgette. Ik hou van courgette! Hij laat zich zo'n beetje alles aanleunen wat je ermee kunt bedenken aan bereidingen. Hij is van zichzelf neutraal van smaak en heeft een fijn mondgevoel, als je ze tenminste niet helemaal suf kookt. Je moet wel zo klein mogelijke courgettes kopen in de winkel. Deze keer niet veel voor weinig willen, want grote courgettes zijn zachter, sompiger en als je pech hebt, ook nog hol van binnen. Niet doen dus. Kleine courgettes kopen. In Italiƫ kun je echt heel kleine courgettes kopen, meer een zure bom formaat, die per kilo verkocht worden. Heerlijk om daar zakken vol mee te laden en die een beetje woest te bakken op hoog vuur, zodat ze een bruin, gecarameliseerd kantje krijgen, met lekker veel knoflook erbij.

Deze keer maakte ik romige flans van courgette. Een flan wordt altijd zonder deegkorst gemaakt, anders zou het een hartig taartje worden. Lekker als je licht wilt eten, hoewel, er zit wel een flinke hoeveelheid slagroom in. Om de plakjes zo gelijkmatig mogelijk te krijgen, gebruik je het beste een schaaf. Van je rasp, keukenmachine of mandoline. Op die manier worden je plakjes courgette gelijkmatig gaar, wat zeker ten goede komt aan dit gerecht.

We aten er mootjes gegrilde kalkoenfilet bij, die ik had ingewreven met een rub van olie en wat grieksachtige kruiden: zout, peper, kaneel, koriander.


Voor 4 personen

2 middelgrote courgettes, ongeschild, in dunne plakken
3 eieren
250 ml slagroom
1 tl tijmblaadjes
1 teentje knoflook, geperst
75 gr geraspte belegen kaas

Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng in een ruime pan ca 1,5 liter water met zout aan de kook en kook de plakjes courgette ca 1 minuut. Laat ze goed uitlekken op een doek. Verdeel de plakjes courgette in een cirkel, dakpansgewijs over 4 ingevette vormpjes van ca 12 cm doorsnede. Heb je geen kleine vormpjes, gebruik dan een vorm van ca 25 cm doorsnede en maak meerdere cirkels rondom.



Klop de eieren los met de room, tijm, knoflook en kaas en breng (flink) op smaak met zout en peper. Schenk dit mengsel op de courgettes en bak ca 15 minuten in de oven tot het eimengsel net gestold is. Stort de flans voor serveren en geef er rucolasalade en gegrilde kalkoenfilet bij.

Reacties