Extra creamy chocolatechipcookie vanilla icecream

Ik geloof.
Ik geloof dat de wereld te verdelen is in twee soorten mensen. De zoetekauwen en de zoutekauwen. Doe deze test in je vriendenkring om uit te vinden hoe het in jouw omgeving is gesteld.
Ga rond een uur of twee met je vrienden naar een café. Dat is een lekker vaag tijdstip. Een beetje laat voor een heel duidelijk koffiemoment en nog een klein beetje te vroeg om de vijf in de klok te zien en dus zonder twijfel aan het bier te gaan. Vraag of er nog wat gegeten moet worden. Een deel zal meteen denken aan zoet: taart. Liefst appeltaart met slagroom. Dat eet je in een café. Dat zijn de zoetekauwen. Het andere deel denkt aan bittergarnituur: bitterballen, vlammetjes, nasischijfjes, kaasvingers. Dat zijn de zoutekauwen.

Ik ben de laatste, ik eet liever zoutjes dan zoetjes. Ik sla het koekje bij de thee zonder problemen over, om bij het glaasje nog een knabbel te kunnen nemen. Vriendin S. is een zoetekauw. In een restaurant kijkt zij eerst op de kaart naar de toetjes en zij slaat dan weer met liefde het voorgerecht over om zich over te geven aan crème brûlée, vloeibare chocoladecakejes en als het kan, een grand dessert.

Toch zijn er zoete dingen die ik ook erg lekker vind. Een ervan is chocola. En ijs. Sinds een jaar heb ik een ijsmachine. Niet geheel zonder eigenbelang voor mijn verjaardag gekregen van man en zoons. Zelfgemaakt ijs heeft een geweldige structuur. Zo zacht en zalvig is het 'normale' ijs uit de winkel nooit. Inmiddels heb ik al heel wat keren ijs gemaakt. Groene thee-ijs met kokosroom, heerlijk! Yoghurtijs met kersen, makkelijk én heerlijk. Citroensorbetijs, lekker fris, maar de allerlekkerste is dit recept. Met chocolade cookiedough en chocoladestukjes. Goed roomijs maak je met een flinke hoeveelheid room, maar het resultaat is 'verrukkeluk' en onweerstaanbaar! Als je geen ijsmachine hebt, is dit recept eigenlijk al genoeg reden om er eentje aan te schaffen.

Met dit recept doe ik mee aan het Foodblog Event. Deze maand is het thema Zuivel en het wordt gehost door Marsepein.


Extra creamy chocolatechipcookie vanilla icecream
Voor 1 bereiding in de ijsmachine.

3 dl koksroom (net iets minder vet dan slagroom)
1 vanillestokje
4 grote eidooiers
100 gr witte basterdsuiker
3 dl slagroom

Doe de koksroom en het vanillestokje in een pan en breng tegen de kook aan. Neem de pan van het vuur, leg het deksel op de pan en laat minstens 20 minuten trekken, of tot het mengsel is afgekoeld. Neem het vanillestokje uit de room, snijd hem doormidden, schraap de zaadjes eruit en doe deze in de room.
Klop de dooiers met de suiker tot een dik en lichtgeel, maar niet schuimig mengsel.
Breng de vanilleroom weer tegen de kook aan en giet het dan al roerend bij het suiker/dooiermengsel. Doe deze custard terug in de afgespoelde pan en laat onder voortdurend roeren, zachtjes verhitten tot de custard een beetje is ingekookt.
Laat de custard afkoelen in een schone kom en zet het minstens een uur in de koelkast.
Klop de slagroom niet helemaal stijf (lobbig) en schep hem door de gekoelde custard. Giet het custardmengsel in de emmer en draai er roomijs van.

Maak het koekjesdeeg terwijl de custard in de koelkast staat af te koelen.
125 gr bloem
2 el cacao
75 gr roomboter
75 gr witte basterdsuiker
50 gr grofgehakte pure chocola
zo nodig wat water voor het mengen

Meng de bloem met de cacao en boter. Klop er de suiker en de gehakte chocola door en kneed het mengsel tot een bal deeg. Voeg zo nodig wat water toe als het een beetje droog lijkt. Kneed het deeg flink door, maak er een worst van en wikkel het in plasticfolie. Leg in de koelkast. Deze hoeveelheid is meer dan je nodig hebt voor het ijs, maar het is lastig om minder te maken. Bak van het resterende deeg chocoladekoekjes! Die zijn ook heel lekker.
Snijd het deeg in stukjes voor je het door het roomijs doet. Voeg het deeg toe wanneer het roomijs bijna klaar is. Blijf draaien of zet in de vriezer om wat stijver te worden.

Ik maakte dulce de leche saus voor eroverheen door een blikje gecondenseerde melk in te koken, er dan twee eetlepels melk aan toe te voegen voor de vloeibaarheid. Heerlijk! Staat helaas niet op de foto, want de saus was al op, voordat het ijs op was!

Reacties