Bietjesrisotto met groene kruidenolie en gegrilde zalm

Vers getrouwd (en niet eerst met elkaar samengewoond!) sloegen mijn man en ik aan het koken. Niet gehinderd door enige ervaring en nog erg gevormd door de gezinnen waar we net uit kwamen. Eigenlijk was het puur overleven het eerste jaar. We wilden wel heel graag lekker koken en uitgebreid, maar gebrek aan tijd, inspiratie en goede spullen zorgden ervoor dat alles wat we aten nogal, hoe zal ik het eens noemen, nou ja, basic was. En aangebrand.
Vanwege romantische waanideeën vonden we dat we vooral samen moesten koken, we waren tenslotte niet voor niets getrouwd. Avond na avond stonden we naast elkaar te koken en het was best gezellig, maar we waren het altijd hartgrondig met elkaar oneens hoe een gerecht bereid moest worden. Ik was het zó gewend van huis uit en B was het héél anders gewend. We hebben in die tijd veel met onze moeders gebeld om navraag te doen. Uiteindelijk hebben we besloten om en om te koken. Zo konden we ons eten maken zoals we zelf wilden en als hij het er niet mee eens was, mocht ie het de volgende keer op z'n eigen manier doen. Waar we het wel heel erg over eens waren, was onze afkeer van bietjes. Helaas kwamen we hier pas na heel wat keren bietjes eten en na dik een jaar achter. Ik kan me onze verbazing nog herinneren: "Houd jij ook niet van bietjes???" Vanaf die tijd zijn we gaan nadenken over wat wij graag wilden eten en hoe we het wilden bereiden. Bietjes hebben we dus jarenlang niet gegeten. Maar ook bij ongeliefde groenten heelt tijd de wonden en geef je ze nog eens een kans. En we wilden onze kinderen niet met onze bietjesafkeer opschepen. We eten nu twee keer per jaar bietjes!

Dit recept heb ik laatst gemaakt en ik moet eerlijk zeggen, zo lust ik wel vaker bietjes. Heerlijk! Het zoete van de bietjes komt hierin helemaal tot zijn recht en met een lekker stukje gegrilde zalm en de kruidenolie is het een tractatie.




Voor 4 personen
2 gekookte bietjes; 1 liter groentebouillon; 2 eetl. olijfolie; 1 ui, gesnipperd; 1 teentje knoflook; 350 gram arboriorijst; 100 gram Parmezaanse kaas, geraspt; scheut rode wijn, peper en zout.
Kruidenolie:10 basilicumblaadjes; 1 bosje peterselie (het blad); wat dragon; 1 klein teentje knoflook; 2 dl olijfolie;

Snijd een halve biet in kleine blokjes en zet weg. Snijd de rest in grove stukken. Pureer de grove stukken biet met de staafmixer en de bouillon tot een gladde substantie. Zet dit in een pannetje op het vuur en breng het aan de kook - of beter: tegen de kook. Verhit de olie in een koekenpan met hoge rand. Bak de uien glazig, pers de knoflook en bak even mee. Voeg de rijst toe, zet het vuur hoog en schep om tot de korrels glanzen. Blus met een scheut rode wijn. Zet het laag en voeg de bietenbouillon onder voortdurend roeren scheutje voor scheutje toe. . Na ongeveer 18 minuten is de rijst 'al dente'. Risotto moet kruipen. Het mag op het laatst net iets te nat lijken, dan maakt de Parmezaanse kaas het wel kruipend. Roer dan de bietenblokjes en Parmezaanse kaas erdoorheen. Breng op smaak met peper en zout. Besprenkel met kruidenolie.

Kruidenolie: Pureer met een staafmixer de kruiden en het teentje knoflook met ca. 2 dl. olie en wat zout in een hoge kom.


Gril de zalm in een hete grillpan. Doe geen olie in de grillpan, dat gaat walmen. Laat de zalm liggen tot de onderkant lichtroze is (ca 2 minuten) en draai dan om. De zalm laat dan makkelijk los van de pan. Grill de andere kant ook ca 2 minuten. Breng op smaak met peper en zout en wat dille.
Risotto opscheppen, zalmfilet er bovenop draperen en een spoortje groene kruidenolie over het bord en de risotto druppelen.

Geniet ervan!

Reacties