Asperges

Van sommige dingen kun je maar kort genieten. Dat hoeft niet per sé slecht te zijn, al is het soms wat vervelend. Asperges zijn van die dingen. Het begin van het aspergeseizoen is altijd afhankelijk van het weer, maar meestal zijn de eerste asperges rond eind april wel in de winkel. Het einde van het seizoen staat wel vast, als Sint Jan gevierd wordt op 24 juni. Jij viert het toch ook?? Vroeger werd Sint Jan uitgebreid gevierd, als viering van de omslag van de seizoenen en als de verjaardag van Johannes de Doper. Nu lijkt het enige wat er van over is, dat er na Sint Jan geen asperges meer gestoken worden. Al met al duurt het aspergeseizoen dus een kleine twee maanden.

Omdat je er maar zo kort van kunt genieten, bestaat de kans dat je een beetje teveel asperges eet. Uit eten? Asperges. Eten bij je schoonmoeder? Ik dacht, ik maak nog maar even lekker asperges nu het nog kan. Lekker weer? Doe maar asperges, ze zijn nu niet meer zo duur (want ze groeien zowat de grond uit, dus de aspergeboeren moeten er van af).

Even tussendoor: werd je een tijdje geleden nog wijsgemaakt dat je voor asperges óók een aparte pan nodig had om ze te koken, inmiddels weten we beter. Je kreeg zo'n hoge, smalle pan met korfje aangesmeerd, zodat de kopjes van de asperges niet net zo snel gaarden als de stengels en je de asperges met korfje en al uit de pan kon trekken. Dat bleek zo handig nog niet, want de gare asperges bogen door en zakten door het korfje heen. En hoe kreeg je de gare asperges eruit? Door het korfje te kantelen en de asperges er flink uit te schudden! Bovenop die kwetsbare kopjes. Geen recept voor ongeschonden asperges helaas. Het werd vaak een ravage, met als triest dieptepunt uit elkaar gescheurde asperges. En zo belandt weer een speciale pan ongebruikt in de kelder, naast de chinese fonduepan en de mosselpan. Nu hebben we gewoon een flinke pan met dikke bodem. Handig voor soep, asperges én mosselen.

Ik vind witte asperges lekker. Voor één keer. Dan maak ik het ook op de traditionele manier. Met gekookte ham en gekookte, geprakte eitjes, botersaus en nieuwe aardappels. Lekker hoor. Maar ook een beetje laf eten. Nee, dan groene asperges. Een flinke aspergesmaak, je proeft dat ze zon gezien hebben en het liefst eet ik ze nog wat knapperig en niet helemaal gaar gekookt. Omdat ze van zichzelf een nadrukkelijke smaak hebben, kun ze goed combineren met stevige smaken. Ik maak vaak een variant op het traditionele recept voor witte asperges.

Groene asperges met rauwe ham, basilicum en balsamicodressing:


Voor 4 personen:
2 bundeltjes groene asperges
150 gram wat dikkere plakken rauwe ham
twee flinke handen vol basilicumblaadjes
3 el olijfolie
1 el balsamico-azijn
peper, zout

Breek de harde onderkant van de asperges af. Als je ze afbreekt, in plaats van snijdt, breken ze vanzelf op het knapperige gedeelte en houd je geen harde stukjes over. Groene asperges hoef je niet te schillen, maar zeker wel wassen.
Kook de asperges een minuut of zeven in een bodempje gezouten water in een ruime pan.
Snijd ondertussen de ham in reepjes en scheur de basilicum in stukjes.
Maak een dressing van de olie en balsamico-azijn. Handig is het om dit in een afsluitbaar potje te doen, bijvoorbeeld een jampot. Doe de ingrediënten in het potje. Deksel erop draaien en goed schudden. Dit mengt heel veel beter dan roeren met een vork.

Lekker met geroosterde aardappels uit de oven. Schil hiervoor 600 gram aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Doe ze in een ruime schaal of leg ze op de bakplaat. Olijfolie en grofgemalen zout erover en ca 30 minuten in de oven op de oven-grill stand. Tussendoor even omschudden, zodat ze aan alle kanten bruin worden.

Reacties