Zelfgemaakte geitenkaas met geroosterde knoflook

Je moet maar van koken houden...  m'n hoofd zit vol met recepten die ik wil uitproberen en smaken die ik wil proeven. Gisteren bedacht ik dat ik wel weer eens kaas kon maken. Ik houd enorm veel van kaas, dus de ontdekking dat je dit heel makkelijk zelf kunt maken, was voor mij puur geluk. 
Ik las het recept in Home Made, een ontzettend leuk en origineel kookboek van Yvette van Boven. Dat was zo ontzettend simpel om te doen en zo goed gelukt! Het enige wat je moet doen is een liter volle melk en een liter karnemelk opwarmen en er een scheut citroensap doorroeren. Hierdoor beginnen de vaste bestanddelen zich te scheiden van de vloeistof (officieel heet dit de wei) in kleine vlokjes (en dat heet wrongel). Dit laat je even staan. Je giet je pannetje leeg in een zeef. Dan heb je al huttekäse gemaakt!
Je doet er een beetje zout door, stort het in een met kaasdoek bekleed conservenblik zonder bodem en deksel, een nachtje in de koelkast, hopla, kaas gemaakt. Hele jonge kaas. Ik had er ook nog wat zeer grof gemalen peperkorrels doorgedaan. Smullen. Echt waar.

Omdat mijn kaasje de eerste (en tweede keer ook) zo lekker was, dacht ik dat ik de lat wel iets hoger kon leggen. Ik ging kaas maken van geitenmelk en wilde daar nog een lekker smaakje aan toevoegen. Ik roosterde daarom knoflook in de oven. Van een heel bolletje de bovenkant afgesneden, beetje olijfolie erover gedruppeld en in een oven van 180 graden gezet op de oven/grill stand, zodat het bolletje van boven goed verwarmd wordt. Minuut of 10 laten roosteren en uit de oven gehaald. De teentjes knoflook waren heerlijk zacht en smeuïg geworden en hadden een subtiele, rokerige knoflooksmaak. De teentjes uit hun schilletje geknepen en in een kommetje gedaan om ze met een lepel kapot te wrijven met een beetje zout. Dit smeerseltje is ook heel erg lekker op een bruschetta trouwens! 





Omdat ik niet echt een recept heb van geitenkaas ben ik maar gewoon aan de slag gegaan. Tijdens het opwarmen van de melk heb ik een heel flesje citroensap gebruikt om het scheidingsproces op gang te krijgen. Dit heeft nauwelijks tot geen effect op de smaak van de kaas. Na een minuut of 10 vormden zich heel kleine vlokjes in de melk. Ik heb de melk uitgezet en de vlokjes (de wrongel) laten bezinken. Dit afgegoten in een zeef met een doek erin. Moest wel even opletten, want er bleef heel veel vocht over. 


De vaste deeltjes van de melk

De wrongel deed ik in een kom, heb er de knoflook en nog wat zout doorgeroerd en toen in een vergietje bekleed met  doek gedaan. Wat gewicht erop, want het kaasje moet nog een beetje kunnen uitlekken. 




Deze heeft vannacht in de koelkast gestaan. Het zou nog wat langer kunnen, maar dat houd ik niet vol. Veel te nieuwsgierig.


En dit is het eindresultaat geworden:


Met redelijk weinig moeite heb ik zelf een kaasje gemaakt! En het allerleukste is, dat ie ook nog heel erg lekker is. Ik heb het kaasje natuurlijk meteen geproefd en die subtiele, maar wel duidelijk aanwezige knoflooksmaak is heerlijk! Samen met de geitenmelk een hele goede combinatie. Nu moet ik er de rest van de dag afblijven, zodat m'n gezin er ook nog van kan proeven!

Reacties