To stoom or not to stoom - that's the question

Vriendin X. beraadt zich op nieuw huis en daarin moet een nieuwe keuken. Nu is de allerleukste periode van een  huis kopen, de periode dat je plannen kunt maken, kunt dromen over wat er nu eindelijk wèl in je huis komt en hoe geweldig het allemaal wordt. Daarna komt de periode dat je beseft dat al je meubels vernieuwen toch wel kostbaar wordt, de aannemer uiteindelijk twee maanden langer bezig is met de verbouwing dan was afgesproken, dat je je afvraagt waarom je hier in godsnaam aan begonnen bent, dat je toch maar eerst gaat verhuizen en dan later nog wel wat dingen gaat aanpassen. Wat uiteindelijk nooit gebeurt. Heb jij je plinten al??

Dit is dus de leuke periode. X. bereidt zich goed voor op de nieuwe keuken. Zo zou een stoomoven echt hèt apparaat worden, waar ze niet buiten zou kunnen. Dat had ze tenminste gehoord. Toch wilde ze dat eerst even zelf ervaren. Of ik meeging naar een stoomovendemo? Tuurlijk!

De ontvangst bij M. is luxe. Je weet vantevoren al dat je veel geld voor je verlangde keukenapparaat gaat betalen. In het kooktheater werden we achter een tweepersoonstafeltje gezet. De schuifstoelen (in rails!) waren echt super! Die willen we thuis ook. Geen kinderen meer aansporen om nu die benen eens onder tafel te houden, hop, je geeft die stoel een zet en ze kunnen geen kant meer op. Ja, weer naar achteren, maar dan zet je een blokje achter de stoel.


We hadden uitzicht op een riant kookeiland met verschillende soorten stoomovens. Onze twee kookdemonstranten, P. en A. zouden ons deze middag àlles vertellen over de stoomovens en verschillende bereidingen laten zien van gerechten die we dan konden proeven. Helemaal goed, we zaten er klaar voor. Hoe meer onze kookdemonstranten vertellen over de ongelooflijke voordelen van de stoomoven, hoe meer X. gaat beseffen dat ze helemaal niet zoveel kookt. Niet in de letterlijke zin van het woord dan. Ze bakt, braadt, roert, kneedt, suddert, stooft, wokt, marineert, paneert en grillt de heerlijkste dingen, maar koken? In een pannetje water? Dat valt best tegen. En is een stoomoven dan wel zo'n handig apparaat?

Volgens fabrikant M

  • Giet je bij traditioneel koken heel veel vitaminen weg met het kookwater.
    -> Gebeurt bij een stoomoven niet, is wat voor te zeggen.
  • Kun je heel precies tijd en temperatuur sturen met een stoomoven.
    -> Kan ik met mijn kookplaat ook. Geen probleem.
  • Heb je nooit meer last van overkoken of aanbranden.
    -> Dat is best fijn. Maar je kunt nog steeds iets te lang laten stomen. 
  • Heb je minder gaspitten nodig op je aanrecht, want je kunt veel meer handelingen met de stoomoven uitvoeren.
    -> Ik zie het voordeel niet.
  • Heb je minder drukte en chaos in de keuken, want de stoomoven doet al het werk.
    -> Maar koken is toch leuk?? 

Dus om ons te overtuigen van de pure smaak van een maaltijd uit de stoomoven kregen we een bordje met gekookte spinazie, gekookte wortel en gekookte kabeljauw. Zonder verdere toevoeging. Geen zout, geen kruiden. Het smaakte inderdaad heerlijk puur. Maar ik werd ook een beetje verdrietig van dit bordje. Het hele plezier van koken was ook meteen weggehaald. En ik vond het zo ouderwets. Gestoomde vis....




Het is namelijk allemaal zo makkelijk -je kunt hele bereidingen in de stoomoven programmeren- dat je alles erin kunt schuiven, in van die gaarkeukenbakjes van roestvrijstaal, en dan 'lekker' iets anders kunt gaan doen. Niet roeren, bakken, braden, omschudden. Nee, wachten tot het klaar is. Leuk hoor.

Om te weten wat je wilt, is het ook handig om te weten wat je niet wilt. X. is dan ook zeer gelukkig dat ze naar de kookdemo van M. is geweest. Het wordt zeker geen stoomoven, maar al die andere mooie ovens, daar komen we zeker nog eens voor terug.

Reacties