Mijn vader was gek op soep. Dat moet ik dan van hem geërfd hebben. Mijn moeder maakt dan ook de allerlekkerste kippensoep.
Het leukste en lekkerste van soep vind ik dat je er zo veel kanten mee op kunt. Stoere en stevige soep in de winter, om je lekker van binnen op te warmen. Lichte, frisse soepjes als wat warmer is. Je kunt een flinke kop soep eten met wat boerenbrood of een klein glaasje vullen als smaakopwekkend hapje. Van alles wat eetbaar is, kun je de heerlijkste soepen maken.
Zo ben ik dol op gepureerde doperwtjessoep, maar ook op soep met lekker knapperige groenten. Soto Ajam is er zo een.
De bouillon maak je op smaak met kruidenpasta. Deze kun je zelf maken, maar deze keer heb ik wat afgesneden en een kant-en-klare boemboe gekocht van Vanka Kawat. De smaak is kruidig, licht pittig en lekker fris door de gember en citroengras. De gesneden ingrediënten, zoals bosui, selderij en taugé schep je in je bord, dan een schep geurige bouillon eroverheen en smullen maar. Elke hap is knapperig en steeds weer anders.
Je maakt het zo:
1 zakje kruidenpasta voor Soto
1 flinke poot van een soepkip
100 gram mihoen, geweekt en uitgelekt
3 bosuitjes, in ringetjes
4 takjes bladselderij, fijngesneden
150 gr taugé
3 eieren, hardgekookt, in partjes
gefruite uitjes
kroepoek
sambal
ketjap
optioneel:
2 aardappels, gekookt en in stukken gesneden. Voor als je wat meer vulling wilt.
Ook stukjes kort gekookte sperzieboon zijn er lekker bij.
Kook de kippenpoot in 2 liter water met wat zout, een minuut of 20 of tot ie gaar is. Haal de poot uit de bouillon, laat afkoelen en haal het vlees van de botten. Snijd in kleine stukjes en doe terug in de bouillon.
Fruit de kruidenpasta in wat olie in een andere pan. Laat even bakken en voeg dan de bouillon toe. Doe bosui, mihoen, selderij, taugé en eieren in bakjes en zet op tafel zodat iedereen naar eigen behoefte kan pakken. Giet er dan wat bouillon over en maak op smaak met gefruite uitjes, sambal en ketjap.
Selamat makan!
De sambal voor in de soep heb ik wel zelf gemaakt. Deze was lekker pittig en kruidig door de trassi en kemirienoten.
Je maakt het zo:
4 rawits (kleine pepers), zonder zaadjes
4 gepofte kemirienoten
1 stukje trassi
1 mespunt suiker
1 mespunt zout
Wrijf alles in een vijzel tot moes. Een schepje is genoeg voor een bord soto.
Het leukste en lekkerste van soep vind ik dat je er zo veel kanten mee op kunt. Stoere en stevige soep in de winter, om je lekker van binnen op te warmen. Lichte, frisse soepjes als wat warmer is. Je kunt een flinke kop soep eten met wat boerenbrood of een klein glaasje vullen als smaakopwekkend hapje. Van alles wat eetbaar is, kun je de heerlijkste soepen maken.
Zo ben ik dol op gepureerde doperwtjessoep, maar ook op soep met lekker knapperige groenten. Soto Ajam is er zo een.
De bouillon maak je op smaak met kruidenpasta. Deze kun je zelf maken, maar deze keer heb ik wat afgesneden en een kant-en-klare boemboe gekocht van Vanka Kawat. De smaak is kruidig, licht pittig en lekker fris door de gember en citroengras. De gesneden ingrediënten, zoals bosui, selderij en taugé schep je in je bord, dan een schep geurige bouillon eroverheen en smullen maar. Elke hap is knapperig en steeds weer anders.
Je maakt het zo:
1 zakje kruidenpasta voor Soto
1 flinke poot van een soepkip
100 gram mihoen, geweekt en uitgelekt
3 bosuitjes, in ringetjes
4 takjes bladselderij, fijngesneden
150 gr taugé
3 eieren, hardgekookt, in partjes
gefruite uitjes
kroepoek
sambal
ketjap
optioneel:
2 aardappels, gekookt en in stukken gesneden. Voor als je wat meer vulling wilt.
Ook stukjes kort gekookte sperzieboon zijn er lekker bij.
Kook de kippenpoot in 2 liter water met wat zout, een minuut of 20 of tot ie gaar is. Haal de poot uit de bouillon, laat afkoelen en haal het vlees van de botten. Snijd in kleine stukjes en doe terug in de bouillon.
Fruit de kruidenpasta in wat olie in een andere pan. Laat even bakken en voeg dan de bouillon toe. Doe bosui, mihoen, selderij, taugé en eieren in bakjes en zet op tafel zodat iedereen naar eigen behoefte kan pakken. Giet er dan wat bouillon over en maak op smaak met gefruite uitjes, sambal en ketjap.
Selamat makan!
De sambal voor in de soep heb ik wel zelf gemaakt. Deze was lekker pittig en kruidig door de trassi en kemirienoten.
Je maakt het zo:
4 rawits (kleine pepers), zonder zaadjes
4 gepofte kemirienoten
1 stukje trassi
1 mespunt suiker
1 mespunt zout
Wrijf alles in een vijzel tot moes. Een schepje is genoeg voor een bord soto.
Reacties
Een reactie posten