Lekker (en toch gezond) snacken

Eindelijk tijd om uitgebreid te koken, het is weekend. De hele dag kun je nadenken over wat je wilt gaan maken en je hebt de tijd om naar alle leuke adresjes te gaan. Hier lekkere kaas en olijven, daar die lekkere lamskoteletjes, ook nog even langs de visboer. Fijn. En dan alle tijd om het op te eten met vrienden, je lief, je gezin. Drankje erbij, je hoeft nergens naar toe. Klinkt goed hè?

Ander scenario:
Je bent kapot! Hele week gewerkt, meer dan je had bedacht. Je hond is ziek, je moeder zeurt, je kinderen doen vervelend, je bent neergestort op de bank en het laatste waar je zin in hebt is koken. Je wilt gewoon wat eten. Grote kans dat je gaat snacken, vet en zout. Daar knap je van op. Alleen jammer dat je je vaak achteraf niet zo lekker voelt. Ik weet wat! Lèkker snacken. Op de bank op te eten en je voelt je daarna ook nog heel gezond.




Italiaanse sandwich voor 2 personen

4 wat dikkere zelfgesneden boterhammen
4 plakjes pancetta
1 bol buffelmozzarella
1 grote rijpe tomaat
2 eetl. verse pesto

Rooster de boterhammen. Bak de pancetta knapperig in een droge koekenpan. Snij de tomaat en mozzarella in plakjes. En nu beleggen: boterham met lik pesto, pancetta, tomaat, mozzarella en de tweede boterham erbovenop. Prik er een cocktailprikker door om de boel bij elkaar te houden.

Trouwens ook prima te maken met parmaham, zongedroogde tomaatjes en ook een toef rucola is er heerlijk bij.






Pesto

Het is echt de moeite waard om zelf pesto te maken. De smaak is niet te vergelijken met de potjes uit de supermarkt.

Verse pesto maak je zo:
Draai in de keukenmachine een bosje basilicum (koop een pot of flinke bos op de markt, niet een bakje met drie stengeltjes erin, veel te duur en minder smakelijk) met een eetlepel pijnboompitten, een eetlepel geraspte pecorino (parmezaan mag ook), een teentje knoflook en paar scheuten olie tot een smeuïg mengsel. Breng op smaak met peper en zout.
Voorzichtig met de knoflook! Die is rauw en smaakt dan sterker, voor je het weet heb je groene knoflookspread....

Reacties