Koken voor vriendjes

Ik vind van mezelf dat ik niet zo bijzonder kook. Goed, het is niet elke dag aardappels, groenten, vlees, maar dat doet niemand meer. Ik kook wèl lekker. Bijna altijd vers, niet uit een pak waar alleen een kruidenmengsel inzit en je verder toch nog alles zelf moet toevoegen, geen stoommaaltijd, geen in elkaar-puzzel-met-losse-componenten maaltijd, nooit afhalen en ook niet laten bezorgen. Ik doe ook mijn best om zo gevarieerd mogelijk te eten, nieuwe recepten te proberen, ook eens iets te koken wat ik niet zo lekker vind, want ik verwacht van mijn kinderen ook dat ze dan netjes hun bord leeg eten, dus dat moet ik dan ook, of zelf eens wat te bedenken. Dit laatste is niet altijd even succesvol. 

Dat kant-en-klare spul, ik vind het gewoon niet lekker . En de jongens ook niet. Vriendjes hebben het soms wat moeilijker. Iedereen mag altijd blijven eten, maar soms wil een vriendje eerst even kijken wat ik aan het koken ben. Dat mag. De cowboystew van laatst, met grote stukken rundvlees, wortel en maiskolf, was teveel voor vriendje D. Hij ging thuis eten. Spinazie. 

Dit recept had ie heerlijk gevonden, maar hij vraagt niet meer of 'ie kan blijven eten. De flinke kneep ketchup zou genoeg zijn geweest om hem over zijn vreemde-eten-angst heen te helpen. En eigenlijk ziet het er net zo lekker vertrouwd uit als een AGV-tje.



Surinaamse gehaktballen voor 4 personen

500 gr rundergehakt
1 ui
2 teentjes knoflook
1 ei
paneermeel
snufje laospoeder
kneepje gemberpasta (tube)
flinke scheut tomatenketchup
2 maggiblokjes
olie 

Snij de helft van de ui tot kleine stukjes. De andere helft van de ui snijd je in dunne reepjes. Snipper de teentjes knoflook heel fijn. Meng ui en 1 teentje knoflook met het ei en paneermeel door het gehakt en vorm er ballen van. Ik maak ze altijd iets kleiner, zodat je er twee kunt nemen. En dus ook extra saus!
Bak de ballen aan in olie in een koekenpan.
Doe de uireepjes en knoflook erbij en de gemberpasta en laos. Het is belangrijk dat de kruiden nog heel even meebakken. Voeg dan wat water toe, de maggiblokjes en een flinke kneep tomatenketchup.De ballen moeten voor de helft onderstaan met vocht. Roer los. Laat 20 minuten stoven met een deksel op de pan. De saus moet dik zijn bij het opdienen. Geef er geurige rijst bij (liefst basmati) en boontjes. 

Reacties