Er zijn van die gerechten die je in je kookrepertoire moet hebben. Frittata is er zo een. Het is een enorm veelzijdig gerecht, je kunt eigenlijk alles toevoegen wat je lekker vindt. Je kunt het als hoofdgerecht eten met een lekkere salade of als antipasto met andere hapjes. Je kunt het zien als de Italiaanse versie van de Spaanse tortilla of van de Franse omelet. Behalve ei zit er minstens één ander ingrediënt in. Denk aan groenten, kruiden, vis, kaas, champignons, salami, ham en fruit. Ik zou dit overigens niet allemaal tegelijk doen. Reken op ongeveer twee eieren per persoon. Het woord fritatta komt overigens van fritto, wat gebakken betekent. Dan is het niet zo'n verrassing meer wat er met de fritatta moet gebeuren. Bakken.
Het principe is simpel. Bak alles wat je in de fritatta wilt doen in een koekenpan. Voeg de losgeklopte eieren toe, zorg dat alles bedekt is met ei. Of doe het zo: Ingrediënten bakken en wanneer gaar, even laten afkoelen, eieren losroeren, dan je gebakken mengsel door de eieren roeren en in de koekenpan gieten. Bak de fritatta op een niet te hoog vuur. De onderkant moet niet zwart zijn, terwijl de bovenkant nog vloeibaar is. Geef het even de tijd.
Dus, wanneer je deze week soort van radeloos in je koelkast staat te kijken met geen enkel idee wat je nu weer gaat koken, denk dan aan fritatta.
Ik maakte de mijne deze keer zo:
voor 4 personen:
1 bakje spekjes
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
1 ui, fijngesneden
1 rode puntpaprika, in ringen
1 gele paprika, in stukjes
1 aardappel gaar, in blokjes
8 eieren
peper, zout
paprikapoeder - als je het kunt vinden probeer dan gerookt paprikapoeder! Het heet Pimentón de la Vera.
Bak de spekjes kort en voeg bleekselderij en ui toe. Fruit tot ui en selderij zacht is. Voeg gele paprika toe en bak mee tot zacht, voeg dan rode paprika toe en bak even mee. Voeg blokjes aardappel toe, verdeel alles gelijkmatig over de pan en druk een beetje aan met een spatel, zodat de bovenkant wat platter wordt. Voeg het losgeklopte ei toe en laat gaar worden. Schud af en toe even aan je pan om de onderkant los te maken. Wanneer de bovenkant net droog is, draai je hem om. Neem een bord of platte schaal die net zo groot is (of iets groter) dan je koekenpan. Laat de fritatta op het bord glijden. Draai de koekenpan om en doe hem ondersteboven op het bord. Nu draai je alles weer terug terwijl je het bord stevig tegen de koekenpan drukt. Laat deze kant nog even gaar worden. Weer terug op het bord laten glijden, in stukken snijden en lekker opeten.
Eet smakelijk!
Het principe is simpel. Bak alles wat je in de fritatta wilt doen in een koekenpan. Voeg de losgeklopte eieren toe, zorg dat alles bedekt is met ei. Of doe het zo: Ingrediënten bakken en wanneer gaar, even laten afkoelen, eieren losroeren, dan je gebakken mengsel door de eieren roeren en in de koekenpan gieten. Bak de fritatta op een niet te hoog vuur. De onderkant moet niet zwart zijn, terwijl de bovenkant nog vloeibaar is. Geef het even de tijd.
Dus, wanneer je deze week soort van radeloos in je koelkast staat te kijken met geen enkel idee wat je nu weer gaat koken, denk dan aan fritatta.
Ik maakte de mijne deze keer zo:
voor 4 personen:
1 bakje spekjes
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
1 ui, fijngesneden
1 rode puntpaprika, in ringen
1 gele paprika, in stukjes
1 aardappel gaar, in blokjes
8 eieren
peper, zout
paprikapoeder - als je het kunt vinden probeer dan gerookt paprikapoeder! Het heet Pimentón de la Vera.
Bak de spekjes kort en voeg bleekselderij en ui toe. Fruit tot ui en selderij zacht is. Voeg gele paprika toe en bak mee tot zacht, voeg dan rode paprika toe en bak even mee. Voeg blokjes aardappel toe, verdeel alles gelijkmatig over de pan en druk een beetje aan met een spatel, zodat de bovenkant wat platter wordt. Voeg het losgeklopte ei toe en laat gaar worden. Schud af en toe even aan je pan om de onderkant los te maken. Wanneer de bovenkant net droog is, draai je hem om. Neem een bord of platte schaal die net zo groot is (of iets groter) dan je koekenpan. Laat de fritatta op het bord glijden. Draai de koekenpan om en doe hem ondersteboven op het bord. Nu draai je alles weer terug terwijl je het bord stevig tegen de koekenpan drukt. Laat deze kant nog even gaar worden. Weer terug op het bord laten glijden, in stukken snijden en lekker opeten.
Eet smakelijk!
Reacties
Een reactie posten