Toscaanse bruine bonensoep

Twee zoons heb ik. Een grote van 11 en een kleine van 8. De grote is een echte lekkerbek. Zoals ik 's morgens al nadenk over wat ik die avond ga koken, denkt hij al na over wat hij die avond gaat eten. Hij vraagt het ook al in de ochtend: 'wat eten we vanavond mam?' Grote kans dat hij enthousiast reageert met 'yes'. Hij probeert alles, vindt bijna niks vies, eet zijn bord leeg. Kortom, kind naar mijn hart.

De kleine is een echte lekkerbek. Hij lust chocola, koekjes, nootjes, zoutjes, blokjes kaas. Je kunt hem geen groter plezier doen, dan door te zeggen dat we lekker gaan borrelen (daar doe ik mezelf trouwens ook een groot plezier mee). Als je hem niet in de gaten houdt, heeft hij de bakjes al leeg, voordat de rest van het gezin ook maar kans heeft gehad één blokje kaas te bemachtigen. Op zich niks mis met zijn eetlust dus. Maar, alle andere eetbare dingen worden met een behoorlijk groot wantrouwen bekeken, vooral als het GROEN is. Zijn eettempo daalt dramatisch. En dan begint ie te kletsen. Over school, vrienden, games die hij speelt, alles om maar niet te hoeven eten. Om gek van te worden! Maar, kind naar mijn hart.

Op onze vaste soepdag aten we deze Toscaanse bruinebonensoep.  Jongste zoon keek in zijn soepkom, verbaasd. Keek toen in die van ons. Of dat hoorde: plantjes in de soep. Ja dat hoorde, dat heet selderij, is heerlijk en nu gewoon opeten. En dat lukte. Kom ging leeg.



Je maakt het zo:

2 el olie
4 sjalotjes, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
100 gr pancetta of anders gewoon spekjes
2 stengels bleekselderij, in schijfjes
1 liter kippenbouillon
1 laurierblad
1 tl gedroogde oregano
1 pot/blik bruine bonen (400 gr)
peper, zout

Verhit de olie en fruit hierin de sjalot, de knoflook en pancetta 2 minuutjes. Voeg de selderij toe en bak even mee. Dan bouillon, laurier en oregano toevoegen en 15 minuten zachtjes laten koken. Warm de bonen mee en maak op smaak met peper en zout. Kook de bonen kort mee en prak ze een beetje met een pureestamper. Het zetmeel van de bonen zal de soep licht binden. Doe er een scheut lekkere olijfolie over en (facultatief) wat van het fijngesneden groen van de bleekselderij. Lekker met brood of ciappi (Italiaans toast) met wat tapenade.

Reacties