De boog kan niet altijd gespannen zijn. Ook ik maak van tijd tot tijd iets wat nauwelijks koken genoemd kan worden. Het is meer opwarmen van eetbare waar. Mijn kinderen vragen natuurlijk ook wel of we niet weer eens patat kunnen eten of pizza, maar dat bewaar ik liever als allerlaatste redmiddel bij grote vermoeidheid. Kennelijk heb je dan het meest behoefte aan vettig, zout eten.
Vandaag aten we calamares. Zo noem je dat als je ze eenmaal in het buitenland hebt gegeten, zei de visvrouw laatst. Zij noemt ze gewoon inktvisringen hoor. Nou, ook goed. Wij aten vanavond inktvisringen. Maar die dingen smaken naar niks. Ja, wel in Spanje. Dan zijn ze lekker, ook al kun je dan beter calamares à la plancha eten, als je toch inktvis wilt eten. Inktvis van de grill, waarvan de tentakeltjes het lekkerst zijn.
Hoe kun je inktvisringen toch een beetje opleuken en ook nog het gevoel krijgen dat je lekker ambachtelijk bezig bent? Er zelf aïoli bij maken!
Ik weet wel dat er mayonaise boven het stukje staat, maar het is echt bijna hetzelfde. En het is enorm simpel om te maken. Dit wordt toveren. De eerste keer dat ik zelf mayonaise maakte op deze manier heb ik hardop staan lachen. In de Catalaanse versie van aïoli doen ze er trouwens geen ei in, maar ik dus wel.
Wat je voor dit recept nodig hebt is een staafmixer met hoge maatbeker, liefst degene die bij de maatbeker zat toen je hem kocht.
Doe in de maatbeker:
1 ei - op kamertemperatuur
1 dl zonnebloemolie
1 dl olijfolie
2 knoflookteentjes - gepeld
zout
Zet de staafmixer op de bodem in de maatbeker en zet 'm aan. Trek dan langzaam omhoog. En zie, je hebt zelf mayonaise gemaakt. Of aïoli dan, in dit geval.
Schep een ferme lepel van de saus naast de inktvisringen op je bord en wat partjes citroen erbij om het nog wat meer op te peppen.
Vandaag aten we calamares. Zo noem je dat als je ze eenmaal in het buitenland hebt gegeten, zei de visvrouw laatst. Zij noemt ze gewoon inktvisringen hoor. Nou, ook goed. Wij aten vanavond inktvisringen. Maar die dingen smaken naar niks. Ja, wel in Spanje. Dan zijn ze lekker, ook al kun je dan beter calamares à la plancha eten, als je toch inktvis wilt eten. Inktvis van de grill, waarvan de tentakeltjes het lekkerst zijn.
Hoe kun je inktvisringen toch een beetje opleuken en ook nog het gevoel krijgen dat je lekker ambachtelijk bezig bent? Er zelf aïoli bij maken!
Ik weet wel dat er mayonaise boven het stukje staat, maar het is echt bijna hetzelfde. En het is enorm simpel om te maken. Dit wordt toveren. De eerste keer dat ik zelf mayonaise maakte op deze manier heb ik hardop staan lachen. In de Catalaanse versie van aïoli doen ze er trouwens geen ei in, maar ik dus wel.
Wat je voor dit recept nodig hebt is een staafmixer met hoge maatbeker, liefst degene die bij de maatbeker zat toen je hem kocht.
Doe in de maatbeker:
1 ei - op kamertemperatuur
1 dl zonnebloemolie
1 dl olijfolie
2 knoflookteentjes - gepeld
zout
Zet de staafmixer op de bodem in de maatbeker en zet 'm aan. Trek dan langzaam omhoog. En zie, je hebt zelf mayonaise gemaakt. Of aïoli dan, in dit geval.
Schep een ferme lepel van de saus naast de inktvisringen op je bord en wat partjes citroen erbij om het nog wat meer op te peppen.
Reacties
Een reactie posten