Chinese kiptaartjes

Recepten. Ik heb er heel veel, verzameld in een ordner, in een behoorlijk aantal kookboeken en in nog meer kooktijdschriften. Het is nooit genoeg, want er komt nog steeds meer bij.
Af en toe scheur ik iets uit een of ander tijdschrift dat ik bij m'n moeder lees. Die uitgescheurde recepten hebben een eigenaardige eigenschap. Ze veranderen na een tijdje! Wanneer ik er eens goed voor ga zitten om die stapel recepten een plek in m'n ordner te geven, bedenk ik bij een flink aantal "dat ga ik toch niet maken, teveel gedoe" of zelfs "waarom heb ik dit bewaard? dit kan nooit lekker zijn". Weg ermee.

Vandaag had ik bedacht om Chinese kiptaartjes te maken. Ieder lid van het gezin zijn eigen taartje. Dolletjes.
Bij het lezen van het recept had ik het weer: "zo kan het niet lekker zijn". De groenten moesten worden gebakken, dan meel en bouillon erbij om een ragout te maken. Beetje zwaar met dit mooie lenteweer.
Dat heb ik anders gedaan, namelijk zo:

voor 4 personen

8 plakjes bladerdeeg
1 prei, in ringen en gewassen
1 bakje shiitake, in reepjes gesneden
1 gerookte kipfilet (ca 250 gr) in reepjes gesneden
bosje bosui, in stukken van ca 2 cm gesneden
twee eetlepels hoisin saus (toko)
3 eieren
2 eetlepepels dunne sojasaus (geen ketjap)
1 eetlepel suiker
1 theelepel zout
2 eetlepels rijstazijn of droge witte wijn
4 ovenschaaltjes van 10 cm doorsnee of 1 ovenschaal van 24 cm doorsnee.

Laat het bladerdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de vormpjes in met boter.

Bak de prei en shiitake in een beetje olie in een koekenpan tot de prei niet meer hard is. Niet te gaar, het gaat nog in de oven.
Doe in een schaal, kipfilet erbij, hoisin saus erdoor.
Klop in een kom de eieren los met suiker, zout, sojasaus en rijstazijn/wijn.
(met dit mengsel maak je omelet voor sushi, maar dit terzijde. Doe ik een andere keer, is namelijk ook heel makkelijk zelf te maken, sushi)

Voor een eenpersoonsbakje: Leg twee plakjes bladerdeeg op elkaar (plastic ertussenuit!). Rol uit tot het royaal over het bakje past. Vlei het bladerdeeg in het bakje en druk het aan. Rol je deegroller over de rand van de vorm, zodat het deeg wordt afgesneden. Bewaar het deeg. Doe dit ook met de rest van de bakjes en verdeel het kip/prei/shiitake mengsel over de bakjes, bosui eroverheen en verdeel dan het losgeklopte ei over de bakjes.



Gebruik je één grote vorm, doe dan alle plakjes bladerdeeg op elkaar en rol deze uit en vlei in de vorm en zo verder.

Rol per bakje een klein beetje deeg uit om een dekseltje te maken. Maak de rand van het gevulde vormpje nat, deeg erover, druk aan en weer met de roller erover om het deeg af te snijden. Klaar. Nu 30 minuutjes in de oven. Even bijkomen van al dat koken met een drankje en zo lekker opeten.

Reacties